ПОДГОТОВКА ЗА ДВУБОЙ

Най-важният момент за един състезател е да излезе готов за двубой в резултат на дълга и активна подготовка.Съществуват общи насоки за подготовка за участие в конкурс, но поради индивидуалните характеристики (характер, навици, психологическо състояние, др.) всеки може да се стимулира по различен начин.

Новобранецът иска не само да спечели, но най-вече да се бие красиво, за да покаже какво е научил в краткото време за подготовка.Човекът с опит излиза,за да спечели върховенството, не мисли за това дали ще играе хубаво , но как да спечели и с по-голямо предимство. Всичко това изисква диференцирано обучение за състезанието.

Специалното обучение за битка започва 10-15 дни преди събитието, в края на предконкурентният период на обучение. То се състои от физиологични, технически, тактически, физическа подготовка и психологическа настройка.

Физиологичното обучение включва много здраве по време на битката, която се оценява чрез функционални изпитания, анализира се. Боецът трябва да казва за здравето си на треньор лекар или екип. Действията в конкуренция с всяка болест е строго забранено. Физическата годност изисква дълъг труд. За да получите по-голяма мощност, по-добра издръжливост, скорост, и други умения,е необходимо,да работите усилено за напредъка им през целия период. През последните 10-15 дни преди състезание може да постигнете най-високо ниво на подготовка и да го поддържате, чрез използване на общофизическа култура, може би в по-малка степен, отколкото по време на почивка, или в началото на подготвителния период. Ако в подготвителния период бягате два пъти седмично по 3000 m, то сега е възможно да се намали на разстояние до 800 m, но темпото остава същото.

Вече заучените и оформени комбинации и движения в обучението в продължение на няколко дни преди мача не трябва да се променят. Нито пък можем да започнем проучване и подобряване на всички нови техники или действия. За кратко време е невъзможно да се разработи специална издръжливост да се води активна битка с очакването на предимство в скоростта.

В центъра на вниманието на предконкурентните дни трябва да се обърне на подобряване на тези технически и тактически умения, които са се заучили свободно, и поддържане на физическото състояние, скорост, чувство за разстояние и издръжливост. Следователно, подобряване на техниките и тактиките по двойки или индивидуално (обучение с преподаватели) трябва да се извърши в началото на предконкурентният период. Няколко тактически промени : борба с партньори, лек спаринг в навечерието на конкурса, под формата на контрол от конвенционални или свободен стил битка. Не можете да спрете тренировка 2-3 дни преди началото на турнира, а белите дробове, изморителен упражнения за поддържане на тонуса преди състезание. Нарушение на обичайния ритъм обучение не се отразява добре. Разбира се, тя трябва да бъде съобразена с индивидуалните характеристики, навици Сутринта на битката тренировката се състои от два или три кръга , които подобряват и психологически коригират за предстоящия двубой.

Съществена роля в подготовката за участие в конкурс е психологическата настройка. Ситуацията е различна от условията на конкуренция по време на обучение. На ринга, атмосферата е много по различна: публиката, съдиите, въвеждането за двубоят, и т.н. Разбира се, от това се вълнуват всички,но особено начинаещите.

За да се подготвят за битката, трябва да:

-последните дни на обучение да се провеждат в часа в конкурса;

-води приличен режим на сън, хранене, почивка и упражнения;

-поддържайте своето тегло, така че преди конкурса да не се ограничавате от храна или напитки

-да се запознаят по-добре с бъдещите опоненти (стил, стил на бой и мобилност) предварително да планирате тактически план за действие;

-в дни преди състезанието,да се намали интензивността

-преди събитието и в свободното си време да се опита да се разсее (ходи в гората, реката, посещения на музеи, театри, филми, разглеждане на града, и т.н.);

-отидете на мача уверено, с трезва оценка на вашата способност и тази на врага;

-предварителен кратък масаж. Тази процедура може да бъде важна като средство за подготовката на мускулно-ставните апарати за усилената работа, като един от методите да повлияе на психическото състояние на един спортист, който вече е в състояние на възбуда.

Тренировката преди мача може да постигне оптималната концентрация на нервно-психичните процеси. Средната и продължителност от 20-30 минути по време на събитието, то включва набор от обичайното упражняване.Под влиянието на нея се увеличава възбудимостта на централната нервна система и скоростта на реакция, подобрява дейността на вътрешните органи, като помага да се справят с негативните емоции, с прекомерно вълнение преди мача, психологически настройва боксьор. В допълнение, загрявката е важна превантивна мярка срещу контузии.Така загрят боецът трябва да се регулира така, че разликата между загрявката и качването е в рингът да не е повече от 5 минути. Пасивно да чака дълго преди битка отпуска боксьора.

Какво е важно в битката: издръжливост

Разбира се, това би било страхотно и това е невероятно, когато се научиш да поваляш противника на земята с един удар. И все пак истинската борба рядко свършва с обмена на един или два удара. Ето защо, в допълнение към сила и бързина, добре да има повече издръжливост. За да се отървете от врага и неговите удари, за да се развие способността да устоите на умората.

Трябва да се научите да дишате правилно- дълбоко и ритмично. Не се опитвайте да се запасите с глътка въздух,за да изкарате цялата битка.Комбинирайте дъха си с движение, къси вдишвания и енергичен именно на тези фази на движения, които представляват за максимално напрежение. Боен вик ще ви помогне не само да поддържа ритъма на дишане, но силата си и да се съсредоточи върху основните ... и може би ще изплаши врага, ако няма други дейности, които да са го впечатлили.

Спестявате мощност: Не напрягайте мускулите си допълнително, опитвайки се впечатлите съперника си с бицепси и други коремни мускули. Ако мускулите ви са напрегнати предварително какво ще правят, когато трябва да покажат своята сила? При удар се използват само тези мускули и групи, които са необходими за това движение, а останалите трябва да се държат в готовност за действие, но полуразхлабени. По-вече напрежение губи енергията си, бавна скорост, отвличане на вниманието, а също и тялото прегрява.

Подобряване на цялостната издръжливост, като цяло, не е толкова трудно. За пример, бягане на дълги разстояния, крос по пресечена местност или еднакъв темп и ритъм, плуване за разстояние и скорост, каране на велосипед, или наистина всяко голямо и продължително натоварване ще ви помогне да откриете резерви на тялото и да се научите да изчислявате правилно силите си. И това ще ви помогне не само на ринга.

Но не е достатъчно да бъдеш само издръжлив спортист,за да имаш добър бой на ринга. Производството на специфични издръжливости,позволява да се поддържа висока активност през целия мач, и да помогне за много бойни техники. 

Бойни техники изкуства: а) непрекъснато обучение в битки с честите промени на "нови" партньори, и б) спаринг битки с променящо се темпо в) работа на ринга с тежести г) изпълнение на дълги и динамични комбинации на различни технически дейности, за предпочитане с постоянни промени в нивата на атака.