ТРАВМИ ПРИ ТРЕНИРОВКИ ПО КИК БОКС

Как да избегнем самонараняването

Тренировките по кик бокс не са леки. Новоците в боксовите зали се сблъскат с не малко болка и проблеми.

Това е кратък списък с болежките, изпитвани от почти всички боксови начинаещи, както и няколко съвета как да се справим с раздразненията.

Болки в рамото

Когато отработвате нови удари, първият от проблемите е чувствителността в рамото. Предната част на рамото (anterior deltoid) е малък и относително слаб мускул, който обикновено не се тренира много при обичайните тренировъчни програми.В боксовите тренировки обаче този мускул е под постоянно напрежение.
Единствения начин да се справите с болките от измореното рамо е да го тренирате продължително, докато не постигнете мускулна издръжливост. Тази форма може да постигнете и с много боксови тренировки, бой със сянка и други ударни упражнения, но много боксьори използват и упражнения с леки дъмбели (1 до 2 кг максимум) с много повторения за рамо. Докато не изградите издръжливост в рамената, чрез посочените методи, това ще бъде слабото ви място, което ще дърпа назад тренировките ви.
Теоретично е невъзможно да претренирате мускул, ако го тренирате за мускулна издръжливост, така че почивайте си от тези натоварвания, но се уверете че тренирате добре рамото поне три пъти на седмица. Това трябва да вкара в добра форма раменете ви, които да издържат цялата боксова тренировка адекватно.

Болки в лактите от кик боксова тренировка

Болките в лактите след боксова тренировка са сериозен проблем. Чувствителността в тази зона обикновено се дължи на две неща:
- поражение върху ставните връзки в самата става
- поражение върху сухожилието близо до лакътя
И в двата случая трябва да си починете и да изчакате болката да отмине, преди да се натоварвате отново. А след това, трябва да се пазите да не се контузите на същото място.
Никога не разтягайте или преразтягайте лакътните стави по време на бой със сянка (особено когато удряте силно и бързо) ако искате да избегнете този тип травми. Левия прав добива своята сила и скорост от ротацията на раменната става, а не от преразтягането на лакътя.

Болки в китките и колената

Много хора чувстват болки в китките и колената, когато започнат да удрят по боксовия чувал.
За да избегнете това:
- научете правилната техника на ударите
- започнете с прави удари с ръце и крака - десен и ляв прав
- не правете крошета , ъперкъти и странични удари с крака (с всичка сила) до след време, когато китките и коленете са ви станали по-здрави
- винаги слагайте бинтове или вътрешни ръкавици 
- носете ръкавици, надкосници и протектори
Избягвайте такива повтарящи се стресови натоварвания, защото водят до контузии и износване на ставите.


Болки в кокалчетата


Болките в кокалчетата на пръстите на ръката са често срещани, най-вече при хора, които не носят ръкавици когато тренират на чувал. Можете да си вземете всъкакви боксови ръкавици и да ги използвате като уредни. 

Болки в прасцит тренировка

Когато скачете на въже се стресират много прасците. Тренирайте тази мускулна група, защото друг начин за избягване на мускулната треска след натоварването и няма.

Болки в кръста

Въртенето по време на ударите натоварва много долната част на гърба и мускулите, стабилизиращи гръбнака.
Тук номера е да тренирате бавно и постепенно. Не се опитвайте да направите всичко наведнъж.
Трябва да подсилите мускулите си в торса - коремните мускули, мускулите в кръста и другите стабилизиращи мускули. Това отнема време и много тренировки, така че ги комбинирайте с боксовите си занимания.

Избягвайте прекомерното натоварване с разумна тренировъчна програма за кик бокс

Важното и здравословното е да не опитвате да правите всичко наведнъж.
Тренирайте цялостното си фитнес ниво с кондиционни тренировки и упражнения, които са специфични за практикувания спорт. Болките и мускулната треска в началото са нещо обичайно, но контузиите не са. Бъдете внимателни с тялото си и не оставяйте ентусиазма ви да премине границите на разумното.