ДИХАТЕЛНИ УПРАЖНЕНИЯ ПРИ ТРЕНИРОВКИТЕ ПО КИК БОКС

Правилно дишане - ключът към успеха в борбата. По време на тренировката, много хора несъзнателно възпрепятстват дишането си, което води до негативни последици. Увеличаване на напрежението, скоростта на движението намалява. Ето защо, по време на въздушна атака, трябва да издишваме.
Дишането може да бъде три вида:


1. Ниско е загубата на излишното насищане на организма с кислород и въглероден двуокис, докато лицето е напълно спокойна .
2. Средното - нормален тип на дишането в нормално състояние на организма, има постоянно в ежедневието.
3. High (пълно) - дишане, което се случва, когато човек преживява тежък физически стрес, с вентилация, той бързо се обогатява с кислород.
За развитието на техниките и успешното провеждане на мача, трябва да поставим правилното дишане. Известно е, че борбата промена своят ритъм, сила, движение, посоката на атака, битката понякога се забавя, и кикбоксьора, който няма специална подготовка, не може да има достатъчно въздух, поради което той ще загуби.
По време на дуел дишането трябва да става внезапно, когато мускулите на гръдния кош са спокойни, включително, този в район на корема. Когато ви атакува врага издишайте. Когато атакувате вие, за да увеличите своята сила трябва да напрегнете коремните си мускули.Постепенно идва прекалена концентрация на вниманието и силите за близък бой. Трябва да се нанасяте удари, задържайки въздуха.
В процеса на обучение трябва постепенно да се увеличи продължителността на упражнения за дишане на ринга.За най-добри резултати, тези упражнения трябва да се 
правят сутрин или късно през нощта, за предпочитане на открито или в добре проветрено помещение.По време на изпълнението на дихателни упражнения движение на гърдите, става чрез съкращаване на междуребрените мускули. Сложете едната си ръка на гърдите, а другата на стомаха си и се уверите, че те са фиксирани.
Упражнение 1. Обучение на горните дихателни пътища .
Старт: стомаха и ребрата са неподвижни. Издишайте и вдишайте през вдигане и спускане на раменете и гърдите. Първо-пълно вдишване, а след това -издишване.

Упражнение 2. Усвояване на изкуството на средното дишане
Изходно положение: стомаха и гърдите са във фиксирано положение. Извършване на разширяване и свиване на гръдния кош хоризонтално.

Упражнение 3. Обучение на долните дихателни
Изходно положение: гърба, гърдите и раменете остават неподвижни. Бавно вдишваме и след това издишайте. Трябва да се движи само стомаха. Докато вдишвате стомахът трябва да бъде навътре колкото се може, на издишване максимално го опъваме навън.